Iedereen heeft ze inmiddels wel op het dak zien liggen: zonnepanelen. Wat zijn zonnepanelen precies, welke soorten heb je, wat kosten ze en wat heb je er aan?Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit. Het is een moderne manier van energie opwekken, duurzaam en goed voor het milieu. Er bestaat ook een zogenaamde zonnecollector en deze is bedoeld voor het verwarmen van vloeistof. Een zonnecollector is geschikt als verwarmer voor het water in de boiler. Een zonneboiler scheelt je al snel zo’n 100 euro op je jaarlijkse energierekening.
De meeste zonnepanelen hebben een standaard oppervlakte van ruim anderhalve vierkante meter en zijn opgebouwd uit vierkante zonnecellen: zo’n 60 per zonnepaneel, tezamen een module genoemd. Op het moment dat er licht valt op een zonnecel ontstaat elektrische spanning tussen twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt via een omvormer omgezet in bruikbare energie en doorgestuurd naar de meterkast. Je hebt naast de zonnepanelen dus ook altijd een omvormer nodig.
Er zijn drie typen zonnepanelen waarmee je zonne-energie kunt genereren:
Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van silicium en de beste soort zonnepanelen waarmee je dan ook het hoogste rendement kunnen behalen. Deze zonnepanelen zijn het duurst in aanschaf maar geven je ook de meeste bruikbare energie voor in huis. Dit komt vooral door de manier waarop ze worden gemaakt.
Polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper in aanschaf maar geven je ook wat minder rendement. Ze worden net als monokristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Voor polykristallijn zonnepanelen wordt echter gebruik gemaakt van siliciumresten, restmateriaal dat overblijft bij het produceren van computerchips of van de productie van monokristallijnen. Polykristallijn zonnepanelen zijn ook iets minder mooi dan monokristallijnen.
Dunne film zonnepanelen tenslotte worden ook van silicium gemaakt maar van een ander soort: amorfe silicium. Er is minder materiaal nodig om deze soort panelen te fabriceren waardoor ze een stuk goedkoper zijn dan de andere varianten. Ze leveren echter ook het minste rendement.
Als je gebruik wilt maken van zonne-energie dan is een omvormer onmisbaar. Een omvormer bepaalt mede het rendement van je zonnepanelen dus het is belangrijk te kiezen voor een goede omvormer. De stroom die door je zonnepanelen wordt opgewekt is gelijkstroom, de stroom die je in huis nodig hebt is wisselstroom. De omvormer zorgt voor omzetting van gelijkstroom in wisselstroom. Er zijn verschillende soorten omvormers. De String omvormer is geschikt voor 4 zonnepanelen, de Power Optimizer kan je aansluiten op 8 of meer zonnepanelen. Er zijn tal van websites waar je meer informatie kunt krijgen over omvormers of vraag je energieleverancier om advies. Er zijn steeds meer energiebedrijven die zich specialiseren in zogenaamde groene stroom. Zij hebben vaak een website met meer informatie over onder meer zonnepanelen. Via de website Beste Deal kun je energieleveranciers vergelijken en zo geschikte leveranciers van groene stroom vinden.
Tot voor een paar jaar geleden konden particulieren nog een aardige subsidie van de overheid krijgen als zonnepanelen werden aangeschaft. Momenteel kan dat eigenlijk alleen nog als bedrijf. Woningbouwverenigingen maken wel gebruik van deze mogelijkheid waardoor veel huurders steeds minder kosten hebben voor hun stroomverbruik. Het voordeel voor de Woningcorporaties is dat zij een hogere huur kunnen vragen en voldoen aan verplichtingen die de overheid stelt op het gebied van milieu en duurzame energie.
Het berekenen van de terugverdientijd betekent dat de totale kosten van de installatie moeten worden afgezet tegen de jaarlijkse besparing op de energiekosten. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van allerlei factoren waaronder de vraag hoeveel de aanschaf van de panelen heeft gekost en hoeveel energie je gemiddeld verbruikt. Gemiddeld genomen heb je de aanschaf van zonnepanelen in een jaar of 8 terug verdiend. Daarna ga je flink besparen en natuurlijk is de waarde van je woning ook gestegen.
Je kunt zonnepanelen plaatsen op een schuin dak, op een plat dak of in de tuin. Meestal liggen zonnepanelen op een schuin dak en afhankelijk van de hellingshoek van het dak moeten de zonnepanelen nog worden bijgesteld om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Je kunt daarnaast nog kiezen voor montage in of op het dak. Montage van zonnepanelen op het dak is goedkoper en levert meer rendement op. Dit komt doordat de zonnepanelen dan beter kunnen koelen met behulp van de wind en daardoor beter presteren. Sommige mensen vinden het echter mooier staan als de zonnepanelen in het dak worden gemonteerd en nemen een mindere prestatie en langere terugverdien tijd voor lief.
Zonnepanelen op een plat dak presteren ook heel goed, alleen moet je wel rekening houden met de belastbaarheid van het dak, bijvoorbeeld in verband met sneeuw.
Is er geen plaats op het dak voor zonnepanelen, of schijnt de zon er vrijwel nooit op, dan is een keuze voor de tuin nog een goede optie. Ook is het soms niet toegestaan zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld als het gaat om een monumentaal pand. Er zijn wel regels voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente waarin je woont.
Als je zonnepanelen hebt aangeschaft verlaag je daarmee je energiekosten aanzienlijk. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen op je dak, kan het zijn dat je helemaal geen stroom meer hoeft af te nemen bij een energieleverancier. Op dit moment zijn er nog interessante subsidieregelingen die de aanschaf interessant maken. Je ontvangt bij de aanschaf van zonnepanelen de BTW terug. Dat tikt lekker aan. Wil jij ook goedkope energie en je stroomkosten verlagen? Laat je eens informeren naar de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak.
Tip: Als je wilt weten wat de kosten van zonnepanelen zijn, kan je het beste een kijkje nemen op Slimster.nl
Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.
energie vergelijkenStroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.
stroom vergelijken