Als je gaat verhuizen moet er van alles worden geregeld. Een van de dingen die je moet regelen is de levering van elektriciteit en/of gas op je nieuwe adres. Je zult je moeten aanmelden bij een energieleverancier om stroom en gas te kunnen ontvangen of je moet de verhuizing doorgeven aan je huidige energieleverancier. Als je een contract hebt lopen bij een energieleverancier dan mag je dat niet zomaar verbreken alleen omdat je gaat verhuizen. Je energie contract is persoonsgebonden en niet gebonden aan het adres waarop je woont. Als je van energieleverancier wilt veranderen zul je dus moeten wachten tot je oude contract is beëindigd.
Wil je je contract eerder beëindigen dan moet je over het algemeen een boete betalen. Dit heet ook wel een opzegvergoeding. Je kunt bij je energieleverancier vragen wat de hoogte is van een eventuele opzegvergoeding. Je moet op de laatste dag in je oude woning de meterstanden noteren. Natuurlijk noteer je ook de meterstanden van je nieuwe woning. Zorg dat je een en ander goed administreert.
Je moet een verhuizing minimaal 2 weken voordat je gaat verhuizen doorgeven aan je energieleverancier. Deze twee weken heeft je leverancier minimaal nodig om de administratie af te handelen en de verhuizing op tijd te kunnen realiseren. Bij sommige energiebedrijven moet je minimaal drie weken van tevoren je verhuisdatum doorgeven. Je kunt het natuurlijk ook veel eerder doen. Weet je al langere tijd van te voren dat je gaat verhuizen dan kan je dit gerust doorgeven aan je energieleverancier. Meestal kan dit al 3 maanden van te voren en bij sommige leveranciers zelfs 6 maanden van tevoren.
Ben je vergeten om tijdig je energieleverancier te informeren over je verhuizing bel dan zo snel mogelijk om de verhuizing alsnog door te geven. Als je je verhuizing te laat doorgeeft dan is het mogelijk dat je in je nieuwe woning nog geen energie kan krijgen. In het ergste geval zal de netbeheerder kosten in rekening brengen om de energie aan te sluiten. Je netbeheerder hoef je niet zelf te informeren over je verhuizing.
Je ontvangt uiterlijk 2 maanden na je verhuizing de eindafrekening van je oude woning. Controleer de eindafrekening goed en kijk of de meterstanden die je hebt doorgegeven daadwerkelijk kloppen. Normaal gesproken zullen elektriciteit en gas in je oude woning niet worden afgesloten. Meestal is de nieuwe bewoner van je oude huis al bekend en kan op basis van de gezamenlijke genoteerde meterstanden de energielevering gewoon doorlopen. Is er geen nieuwe bewoner bekend dan kan je de netbeheerder vragen om gas en elektra af te sluiten. Je moet hiervoor over het algemeen wel kosten betalen en de kosten van aansluiting van gas en elektra komen vervolgens voor rekening van de nieuwe bewoner.
Het kan ook zo zijn dat je samen met iemand anders in een nieuwe woning gaat wonen en ieder een oude woning achterlaat. Jullie hebben dan elk een eigen energieleverancier op het oude adres en gaan samen gebruikmaken maken van energie op een nieuw adres. Je kunt dan maar één energiecontract meenemen en het andere contract zal dus (eventueel voortijdig) moeten worden opgezegd. Dit brengt over het algemeen kosten met zich mee.
Het kan ook gebeuren dat je gaat verhuizen naar een nieuwe woning maar dat je oude woning nog niet is verkocht. Soms is het dan handig om tijdelijk op beide adressen elektriciteit en gas af te nemen. In dat geval kan je je oude energieleverancier vragen om tijdelijk energie te leveren op twee adressen. Je kunt ook je huidige energieleverancier energie laten leveren op je oude adres en een nieuwe energieleverancier zoeken voor je nieuwe woning. Tenslotte kun je ook een nieuwe energieleverancier inschakelen voor beide woningen. Communiceer goed dat het bij een van de twee adressen slechts om een tijdelijke levering gaat zodat je achteraf niet met kosten voor opzeggen van een contract komt te zitten.
Als je gaat verhuizen denk je na over je energieleverancier en misschien besluit je om te gaan overstappen. Op de website Beste Deal kun je energie vergelijken en zo de beste deal voor jezelf vinden. Als je overstapt van energieleverancier hoef je vrijwel nooit je oude contract zelf op te zeggen. Dit doet je nieuwe energieleverancier voor je. De nieuwe energieleverancier neemt contact op met je oude energieleverancier en zegt je contract op tegen de einddatum van je contract. Je krijgt dus pas energie van je nieuwe energieleverancier op het moment dat je oude contract is afgelopen. Je hoeft zelf aan een overstap niets te doen en je hoeft ook niet bang te zijn dat je op enig moment dubbel zult betalen. Regelmatig (jaarlijks) overstappen naar een andere energiemaatschappij kan je behoorlijk wat geld opleveren. Er zijn altijd allerlei aantrekkelijke aanbiedingen: kortingen, bonussen, gratis spullen of cadeaucheques.
Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.
energie vergelijkenStroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.
stroom vergelijken