Uitleg over je energienota

Energienota

Eenmaal per jaar rekent jouw energieleverancier met je af. Dit is de zogenaamde jaarlijkse energierekening en voor veel mensen is dit een ingewikkelde factuur. Er staan allemaal verschillende posten op en een factuur beslaat meestal meerdere pagina's. Je kunt natuurlijk alleen naar het eindresultaat kijken: of je krijgt geld terug of je moet bijbetalen. Je kunt natuurlijk ook eens wat beter naar je energierekening kijken. Wat betekenen al die posten op je energienota?

De globale indeling van je energienota

Elke energieleverancier mag zelf beslissen hoe de jaarlijkse energienota eruit ziet maar er zijn wel overeenkomsten. Zo heeft elke energieleverancier te maken met de volgende vaste onderdelen:

  • Leveringskosten
  • Netbeheerkosten
  • Belastingen en overheidsheffingen
  • Overige kosten en overzichten

Ook besparen op je energierekening?

Op sommige kosten kun je zelf invloed uitoefenen zoals bijvoorbeeld op je verbruikskosten. Op andere kosten, zoals de jaarlijkse aansluitkosten, de meterhuur of de kosten van systeemdiensten kan je geen invloed uitoefenen. Al deze verschillende posten zul je tegenkomen op de energie nota van je energieleverancier en het maakt daarbij niet uit welke energieleverancier je hebt. Hoe een en ander er op de energienota uitziet verschilt wel per energieleverancier met andere woorden: je energienota ziet er bij de ene leverancier heel anders uit dan bij de andere.

Meer over de leveringskosten

Het eerste onderdeel van deze uitleg energienota gaat over de Leveringskosten. Leveringskosten zijn onderverdeeld in vier onderdelen:

  • Verbruikskosten
  • Vastrecht
  • Levering regiotoeslag
  • Gaskwaliteit correctiefactor

Onder de verbruikskosten vallen de kosten die jij persoonlijk hebt gemaakt voor het verbruik van je gas en stroom. Als je een dubbele meter hebt, dan zie je zowel de het verbruik tegen het hoog tarief als het verbruik tegen het laag tarief. Als je zonnepanelen hebt en stroom terug levert aan je energieleverancier, dan zie je dat hier ook vermeld.

Onder het vastrecht wordt verstaan een vast tarief dat de energieleverancier rekent voor het feit dat deze aan jou gas en/of stroom levert. De ene leverancier hanteert een laag leveringstarief en een hoog tarief voor het vastrecht maar dat kan ook andersom zien zijn. Laat je dus niet lokken door een laag vastrecht of laag leveringstarief want dit kan de energieleverancier compenseren door het andere tarief juist te verhogen.

De regiotoeslag is een bedrag dat de Gasunie rekent voor gaslevering. Hoe verder weg je van Slochteren woont, hoe meer je moet betalen.

De gaskwaliteit correctiefactor tenslotte is een correctiefactor die de netwerkbeheerder hanteert in verband met de hoeveelheid energie die een kubieke meter gas levert. Dit varieert namelijk en deze waarde wordt elke maand opnieuw vastgesteld.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn de kosten voor de transport van stroom en gas door de netbeheerders zoals door Stedin of Liander. Iedereen moet deze kosten aan zijn of haar leverancier betalen en deze draagt deze inkomsten vervolgens af aan de netbeheerder. Je hebt geen invloed op de hoogte van deze kosten want je bent gebonden aan het stroom- en gas netwerk van je eigen woonplaats. Je kunt dus niet overstappen van netbeheerder.

De kosten bestaan onder andere uit een jaarlijks bedrag voor het in stand houden van de aansluiting op het gas elektriciteitsnetwerk en daarnaast betaal je voor energietransport. Deze kosten zijn onafhankelijk van je energieverbruik. Vervolgens betaal je ook nog het capaciteitstarief. Dit is een bedrag dat afhangt van de grootte van je aansluiting. Hoe groter jouw aansluiting (hoe meer groepen in je meterkast) hoe meer je betaalt.

Systeemdiensten zijn kosten voor het in stand houden van het hoogspanningsnet en de meterhuur is een vergoeding voor het gebruik van je elektriciteits- en gasmeter. Een dubbele meter is overigens niet duurder dan een enkele meter.

Energie belastingen

Iedereen moet belasting betalen over zijn of haar energieverbruik. De energieleverancier brengt deze kosten in rekening en draagt de inkomsten hiervan vervolgens over aan de overheid. Omdat veel energie nog steeds uit niet duurzame bronnen komt, probeert de overheid met belasting op energieverbruik het verbruik te beperken.

Als je minder energie verbruikt hoef je dus ook minder belasting te betalen. Je hebt wel een vrijgesteld bedrag dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit, omdat de overheid vindt dat iedereen recht heeft op een bepaalde hoeveelheid elektriciteit en gas. Over je totale kosten voor levering, transportnetwerk en meterhuur betaal je vervolgens nog eens 21% belasting.

Overige kosten energierekening

Op je energienota zie je ook een overzicht van overige kosten. Hier vind je ook je maandelijks betaalde voorschotbedrag terug. Op de jaarafrekening wordt het bedrag dat je het afgelopen jaar al hebt betaald verrekend met het bedrag dat je in totaal moet betalen. Heb je te weinig betaald dan moet je bijleggen en als je teveel hebt betaald dan krijg je het teveel betaalde terug. Sommige energieleveranciers verrekenen het tegoed op de energienota met het eerste voorschot dat je voor het volgende jaar moet gaan betalen.

Je vindt op je energienota ook een specificatie van het nieuwe voorschotbedrag. Je energieleverancier berekent op basis van je energieverbruik van het voorgaande jaar wat jouw nieuwe voorschotbedrag moet zijn. Het kan gaan om een lager bedrag of om een hoger bedrag. Bij sommige energieleveranciers kun je het voorschotbedrag zelf aanpassen in jouw beveiligde omgeving. Meestal kun je zonder problemen een verlaging krijgen van maximaal 20% zonder verder overleg met je energieleverancier.

Als je een contract afsluit bij een energieleverancier dan krijg je vaak een welkomstpremie of een ander cadeautje. Krijg je bijvoorbeeld korting op je energienota dan zal deze worden toegepast op je eindafrekening. Heb je bijvoorbeeld afgesproken dat je €100 korting krijgt op je energienota dan zal op de jaarlijkse eindafrekening deze €100 van jouw rekening worden afgetrokken.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media