Goedkope energie?

Bespaar tot 450 euro op je energierekening

Aanbod goedkope energie

Vergelijk de top 3 energiecontracten van vandaag

* Top 3 energieleveranciers op basis van een gemiddeld tweepersoons huishouden met 2500 kWh stroom per jaar en 1000 m3 gas per jaar.

Energie vergelijken
+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron

Bespaar tot 450 euro op je energierekening

Energie in en om het huis: we kunnen niet zonder. Stroom voor verlichting in huiskamer, keuken en slaapkamer, stroom voor apparatuur zoals computers en de televisie. Gas voor de verwarming en voor het fornuis. Gas wordt steeds minder populair en tegenwoordig worden de nieuwbouw woningen vaak opgeleverd zonder gasaansluiting. In verband met de klimaatproblematiek worden naar oplossingen gezocht om energie duurzamer te maken. Om die reden vind je op de websites van de verschillende energiebedrijven dan ook veel informatie over duurzame energie zoals zonne-energie of over biogas. Beste Deal is dé website om energiebedrijven met elkaar te vergelijken zodat je een voor jou geschikte energieleverancier kan vinden. Wat vind jij belangrijk op het gebied van energie? Zoek je een energiebedrijf dat heel goedkope energie aanbiedt? Misschien wil je zonnepanelen huren of ben je op zoek naar een energiebedrijf bij jou in de buurt. Via Beste Deal kan je het allemaal vinden en alle mogelijkheden op een rijtje zetten. Wil je direct weten bij welke aanbieder je het voordeligst zonnepanelen kan laten plaatsen? Op vergelijkingssite Slimster.nl kan je naast energieprijzen vergelijken ook offertes ontvangen van specialisten in jouw regio.

Overstappen energiemaatschappij levert geld op

Je hoort er veel over: door jaarlijks over te stappen naar een ander energiebedrijf kan je flink besparen op de kosten van energie. En dat klopt! Als je elk jaar overstapt, dan kan je flink besparen omdat je dan elk jaar opnieuw gebruiken kan maken van een welkomstbonus. Er zijn verschillende soorten welkomstbonussen. Bij de ene leverancier krijg je een flinke korting op je energierekening en bij een andere kun je gebruik maken van een aanbieding. Een gratis thermostaat bijvoorbeeld of een cadeaubon die in een winkel kunt verzilveren. Het is dus maar net wat jouw voorkeur heeft. Als je niet overstapt, dan kan je meestal ook gebruik maken van een aantrekkelijke aanbieding van je huidige leverancier maar dit is over het algemeen minder aantrekkelijk dan overstappen.

Je oude en je nieuwe energiecontract

Energiebedrijven helpen je graag bij de overstap. Ze willen je graag als klant en zullen je daarom graag helpen. Overstappen op zich kost niks maar het is wel belangrijk om na te gaan of je je huidige contract wel zonder kosten kunt beëindigen. Stap je namelijk te vroeg over en dat het wil zeggen ruim voordat je energie contract is afgelopen, dan kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen. Ook in dat geval kan overstappen interessant zijn, omdat de korting op je energierekening bij je nieuwe leverancier aanzienlijk hoger kan zijn dan de overstapboete die je moet betalen bij je oude leverancier. Beste Deal biedt een uitgebreid overzicht van alle energieleveranciers in Nederland, zowel grote als kleine energieleveranciers. Daarnaast vind je op de website een schat aan informatie over de verschillende energiebedrijven, over energierekeningen, zonnepanelen en alles wat verder met energie heeft te maken.

Ook goedkope energie?

Wil jij ook profiteren van een goedkope energierekening? Start dan vandaag nog met energie vergelijken en bespaar tot wel 450 euro op je jaarlijkse energiekosten. Snel verdiend, toch?

Veelgestelde vragen over energie

 • Wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

  Als je voor een energieleverancier kiest dan kies je ook voor een bepaald contract. Je kiest voor 1 jaar vast, 2 jaar vast of 3 jaar vast of soms zelfs voor 5 jaar vast. Bij de meeste energieleveranciers kun je ook kiezen voor een variabel contract maar dit is duurder en daarom wordt dat niet vaak gekozen. Een variabel contract kun je op elk moment opzeggen.

  Als je wilt overstappen van energieleverancier en je huidige contract is nog niet beëindigd, dan moet je een boete betalen als je het contract toch wilt beëindigen. Stel je hebt met je huidige energieleverancier afgesproken dat je een 3 jaar vast contract neemt. Op het moment dat je wilt overstappen is daarvan pas 2 jaar om. Je moet dus eigenlijk bij je huidige leverancier nog een jaar energie afnemen. Wil je nu toch vertrekken dan zul je een opzegvergoeding moeten betalen over het laatste jaar dat je hebt afgesproken energie af te nemen maar dat nu niet zal gaan doen.

  In je huidige contract staat precies aangegeven wanneer je mag overstappen. Meestal is dit 2 maanden voordat je contract afloopt. Wil je eerder overstappen dan moet je een opzegboete betalen die varieert van €50 tot €125 per energieproduct. Dus je betaalt dit bedrag voor stroom én voor gas. Wil je bijvoorbeeld een jaar voordat je contract is afgelopen gas en stroom opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier dan betaal je voor beide een opzegboete van €50; in totaal dus €100.

  Dit lijkt misschien veel maar je kunt bij een nieuwe energieleverancier vaak je voordeel doen met kortingen. Een vroegtijdige overstap hoeft dan ook niet altijd te betekenen dat je er geld op moet toeleggen.

 • Moet ik een boete betalen als ik te vroeg overstap?

  Wat is dat eigenlijk te vroeg overstappen? Te vroeg overstappen betekent dat je verandert van energieleverancier voordat je contract bij je huidige leverancier is beëindigd. Ooit heb je je aangemeld bij je huidige energieleverancier en heb je een contract afgesloten voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar vast of voor 3 jaar vast maar het kan ook gaan om een variabel contract. Wil je overstappen van energieleverancier voordat de looptijd van dit contract voorbij is, dan stap je te vroeg over. In veel gevallen zul je dan een boete moeten betalen. Overigens hanteren niet álle energiebedrijven een overstapboete.

  Waarom moet ik een boete betalen als ik te vroeg overstap

  Energiebedrijven moeten energie inkopen voor hun klanten. Zij doen dit op basis van de te verwachten afname van energie en kopen dus een bepaalde hoeveelheid energie in, tegen een bepaalde prijs. Het is dus logisch dat een energiebedrijf wil weten hoeveel klanten er ongeveer zijn op het moment dat zij de energie moeten leveren. Als jij eerder overstapt dan blijft je energiebedrijf zitten met voor jou ingekochte energie. Als het gaat om een paar mensen dan is dat niet zo erg maar als er grote verschuivingen plaatsvinden omdat klanten massaal overstappen naar een goedkopere leverancier, dan blijft jouw oude energieleverancier met een overschot aan energie zitten. Om dit te voorkomen zijn er boetes in het leven geroepen. De hoogte van de boete bedragen zijn wettelijk vastgelegd door de autoriteit Consument en Markt. Leveranciers mogen niet van deze bedragen afwijken tenzij ze een lagere boete hanteren.

  Hoeveel boete moet ik betalen

  De laagste boete die je moet betalen bij een vroegtijdige overstap is €100 (bij afname van stroom + gas). Deze boete wordt je opgelegd als je overstapt binnen 1,5 jaar en je huidige contract nog loopt. Heb je bijvoorbeeld een jaarcontract en wil je na een half jaar al overstappen, dan zul je een boete van €100 moeten betalen. Heeft je huidige contract een looptijd van 3 jaar en is hiervan was 1,5 jaar om dan zul je ook €100 moeten betalen.

  Loopt je huidige contract nog 1,5 tot 2 jaar en wil je toch al overstappen dan betaal je €150 boete.

  Loopt je huidige contract nog 2 tot 2,5 jaar dan ben je €200 kwijt en bij meer dan 2,5 jaar te vroeg overstappen betaal je €250.

  Deze bedragen (2018) gelden bij een afname van stroom en gas. Neem je alleen stroom of gas af, dan ben je de helft van bovenstaande bedragen kwijt.

  Soms is het betalen van een overstapboete toch voordelig

  Een welkomstbonus bij een nieuwe leverancier kan dusdanig aantrekkelijk zijn dat je er een overstapboete voor over hebt. Als jij bij je nieuwe leverancier een korting van €300 krijgt op je jaarverbruik dan is een overstap boete van €50 of €100 natuurlijk niet zo’n probleem. Door energiebedrijven bij Beste Deal met elkaar te vergelijken en vooral goed te letten op de welkomstbonus en andere aanbiedingen kan je nagaan of een vroegtijdige overstap de moeite waard is.

 • Wat wordt er bedoeld met piek- en daluren?

  Piekuren en daluren zijn periodes op de dag waarbij verschillende tarieven voor stroom worden berekend. De piekuren zijn duurder dan de daluren. Je kunt alleen piekuren en daluren hebben als je een dubbele meter hebt. Je ziet dan twee verschillende telwerken op je meter. Heb je maar 1 telwerk op je een meter dan kun je dus geen piekuren en daluren hebben maar betaal je op elk moment van de dag en nacht hetzelfde tarief voor je stroom. Er zijn geen piekuren en daluren voor gas.

  Wanneer gelden de piekuren en daluren

  De piekuren en daluren zijn niet in het hele land hetzelfde maar verschillen per provincie. In het grootste deel van Nederland zijn de daluren tussen 23.00 uur en 7.00 uur. Dit betekent dat je in deze periode minder betaalt voor je stroom. Het is dan goedkoper om bijvoorbeeld en was te draaien of de vaatwasser te laten werken. In bepaalde delen van Nederland beginnen de daluren vroeger. In Noord-Brabant en Limburg beginnen de daluren al om 21 uur en lopen ze eveneens tot 7.00 uur 's morgens. Tijdens de feestdagen en in het weekend heb je 24 uur per dag het daltarief. Dan zijn er in de provincies waar de daluren om 23.00 uur beginnen ook nog uitzonderingsgebieden.

  Je netbeheerder bepaalt welke uren bij het daltarief en bij het piektarief horen en daarom kan dit per provincie verschillen. Je kunt in het eancodeboek nagaan welke netbeheerder je hebt. Je hoeft dan alleen je postcode en huisnummer in te vullen.Als je een dubbele meter hebt dan hoef je niets te doen om daltarief en piektarief te krijgen. Dit heb je vanzelf.

 • Moet ik mijn oude energieleverancier zelf opzeggen?

  Nee. Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier wordt je oude vrijwel altijd opgezegd door je nieuwe energieleverancier. Let er echter wel op dat je geen overstapboete moet betalen. In sommige gevallen is dit namelijk zo als je tussentijds wilt overstappen. Maar vaak wordt deze boete betaald door de nieuwe leverancier. Lees bij het overstappen altijd goed de algemene voorwaarden van je vorige contract door.

 • Kan ik mijn overstap nog annuleren?

  Ja, dat kan. In de wet is geregeld dat je in bepaalde gevallen 14 kalenderdagen bedenktijd hebt waarbinnen je kosteloos een aankoop kunt annuleren. Deze wet is van toepassing op aankopen of diensten die je hebt gekocht via internet of per telefoon. Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regel. We bespreken hierna precies hoe het zit.

  Wanneer mag je je overstap annuleren

  Je hebt besloten over te stappen van energieleverancier en hebt je aangemeld bij een ander energiebedrijf. Je krijgt hiervan per post of per e-mail een bevestiging. In deze bevestiging staat een datum en vanaf deze datum heb je 14 kalenderdagen de tijd om je te bedenken en je overstap te annuleren. Het kan zijn dat je in een opwelling ben overgestapt en later spijt hebt. Misschien heb je de informatie niet goed gelezen en blijkt dat de overstap toch niet zo gunstig was als je eerst dacht. Er zijn verschillende redenen waarom je een overstap zou willen annuleren: je partner is het er niet mee eens, de energie is toch duurder dan je dacht of je krijgt elders een beter aanbod waar je liever gebruik van wilt maken. Je kunt binnen die 14 dagen je overstap annuleren door een briefje te schrijven. Wil je 100% zeker zijn dat je annulering goed wordt ontvangen kies dan voor het sturen van een aangetekende brief. Er kan dan geen onenigheid bestaan over je annulering.

  Wanneer kun je een overstap niet annuleren

  Er zijn verschillende redenen waarom je je overstap niet meer kunt annuleren. De eerste reden is dat de 14 dagen bedenktijd zijn verstreken. Je zit dan aan het contract vast. Het kan ook gebeuren dat je een energieleverancier hebt genomen omdat je bent verhuisd. Als de levering van energie al is gestart, ook al zijn de 14 dagen bedenktijd nog niet om, dan kun je je overstap niet meer annuleren. Je kunt dan nog wel je contract opzeggen maar dan zit je soms vast aan een opzegvergoeding.

  Heb je besloten je overstap te annuleren dan moet je wel nagaan of je nieuwe leverancier niet al het contract bij je oude leverancier heeft opgezegd. Je loopt dan namelijk het risico dat helemaal zonder stroom en gas komt te zitten.

 • Hoe wordt mijn maandelijkse voorschotbedrag bepaald?

  Als je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier dan wordt er een maandelijks voorschotbedrag bepaald. De hoogte van het voorschotbedrag bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn vaste kosten en er zijn variabele kosten. Het voorschotbedrag is nodig omdat over het hele jaar genomen de afname van energie flink wat kost. En gemiddeld huishouden is al snel zo’n €1500 per jaar kwijt en het is natuurlijk niet plezierig een dergelijk bedrag in één keer te moeten betalen. Daarom worden deze kosten gespreid over het jaar betaald. Daarbij komt dat het energieverbruik in de winter aanzienlijk hoger is dan in de zomer en ook deze meerkosten worden gespreid over het hele jaar betaald.

  Voorschotbedrag bepalen

  Er zijn vaste kosten die je moet betalen, ongeacht de hoeveelheid energie die jij verbruikt. Denk aan de leveringskosten, de netwerkkosten en de energiebelasting. De netwerkkosten zijn de kosten voor het gebruik van het gas -en elektriciteitsnet. Daarnaast behoren tot de netwerkkosten ook het onderhoud en de aansluiting van je woning op het elektriciteitsnet. Al deze kosten vind je ook terug op je energierekening.

  Voor het bepalen van de hoogte van je maandelijkse voorschotbedrag is natuurlijk ook van belang hoeveel energie je verbruikt. Het scheelt nogal of je met twee personen of met zes personen in een huis woont. Ook het huis zelf speelt een belangrijke rol. Als je in een vrijstaande woning woont, dan kost dat meer dan wanneer je in een appartement woont tussen andere appartementen. Dit heeft vooral betrekking op de kosten van verwarmen. Tenslotte is ook de grootte van je huis belangrijk. Hoe groter je huis, hoe meer kosten je moet maken om het huis te verwarmen. Als je je aanmeldt bij een nieuwe energie maatschappij dat moet je deze informatie doorgeven voor de bepaling van de hoogte van je maandelijks voorschotbedrag.

  Voorschotbedrag wijzigen

  Bij de meeste energieleveranciers kan je de hoogte van je voorschotbedrag wijzigen. Je kunt dan tussentijds je meterstanden doorgeven, meestal via een beveiligde persoonlijke omgeving. Bij de ene leverancier kun je dit onbeperkt doen, desnoods elke maand, bij andere energiebedrijven kan je dat bijvoorbeeld eenmaal per kwartaal of half jaar doen. Het wijzigen van je voorschotbedrag is handig als je denkt dat je aan het einde van een jaar veel zult moeten bijbetalen of juist een aanzienlijk bedrag zult terugkrijgen. Je kunt hier dan op inspelen door je voorschotbedrag aan te passen.

 • Kan ik mijn voorschotbedrag nog wijzigen

  Bij de meeste energiebedrijven is het mogelijk je maandelijks voorschotbedrag nog te wijzigen. Bij de ene energieleverancier kun je dat onbeperkt doen, bijvoorbeeld elke maand, bij een andere leverancier eens per kwartaal of eens per half jaar. Energiebedrijf Essent bijvoorbeeld geeft je de mogelijkheid om via je persoonlijke omgeving je meterstanden door te geven waarna je je voorschotbedrag kunt wijzigen. Er zijn ook energiebedrijven waar je per maand de kosten van energie betaalt. Je betaalt dan in de warme zomermaanden veel minder dan in de koude winterperiode. De meeste mensen betalen de energiekosten echter liever gespreid over het hele jaar en zitten liever niet vast aan een hogere energierekening in de wintermaanden. Er zijn tal van redenen waarom je je voorschotbedrag zou willen aanpassen.

  Waarom maandelijks voorschotbedrag wijzigen

  Je energieverbruik kan om allerlei redenen toenemen of afnemen. Een voor de hand liggende reden is een wijziging in de samenstelling van je huishouden. Je energieverbruik neemt toe als je gaat samenwonen of er wordt een baby geboren. Je energieverbruik neemt af als je gaat scheiden of een van je kinderen uit huis gaat. Er wordt bij een wijziging van de samenstelling van je huishouden minder vaak of vaker gedoucht, de vaatwasser draait vaker net als de wasmachine.

  Een andere reden voor de toename van energieverbruik is de aanschaf van elektrische apparaten. Heb je bijvoorbeeld een droger gekocht dan kan je energieverbruik daardoor flink stijgen. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een vaatwasser of een jacuzzi. Andersom kan het natuurlijk ook: je hebt besloten de droger de deur uit te doen of voortaan met de hand af te wassen.

  Tenslotte speelt ook het weer een grote rol bij de afname van energie. Als het buiten koud is zal je vaker de kachel aanzetten. Strenge winters brengen dus hogere energiekosten met zich mee.

  Bijbetaling voorkomen

  Door je maandelijks voorschotbedrag af en toe te wijzigen voorkom je dat je aan het einde van een lopend jaar moet bijbetalen. Een voorschotbedrag is gebaseerd op aannames en de werkelijkheid kan anders uitpakken. De winter is kouder, je hebt apparaten gekocht of vaker gebruikt of je hebt logees gehad. Als je regelmatig je meterstanden doorgeeft kan je voorkomen dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen. Blijkt dat je juist geld zult terugkrijgen dan is het natuurlijk ook fijn je voorschotbedrag naar beneden bij te stellen zodat je direct kunt genieten van dit financiële voordeel.

  Overstappen en voorschot bedrag wijzigen

  Een goed moment om je voorschotbedrag te wijzigen is het moment dat je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Je kunt dan opnieuw nagaan hoeveel stroom en gas je nou eigenlijk gebruikt en besparingen doorvoeren om kosten van energie te drukken. Ben je van plan om over te stappen naar een andere energieleverancier dan kun je alle energiebedrijven vergelijken op de website Beste Deal. Door de websites van verschillende leveranciers te bezoeken kan je nagaan hoe vaak het mogelijk is om over te stappen bij de leverancier van jouw keuze.

 • Wat gebeurt er aan het einde van mijn energiecontract?

  Als je een contract afsluit bij een energieleverancier dan geldt het contract voor een bepaalde periode. Je hebt bijvoorbeeld een contract afgesloten voor 1 jaar of voor 3 jaar en maximaal voor 5 jaar. Je kunt ook een contract afsluiten voor onbepaalde tijd. Een energiecontract voor onbepaalde tijd eindigt pas als je het contract zelf opzegt. In alle andere gevallen eindigt je contract dus als de afgesproken periode voorbij is.Jouw energieleverancier zal je ruim voordat je contract afloopt benaderen met de vraag wat je van plan bent. Wil je je contract misschien verlengen? Of wil je liever een nieuw contract afsluiten bij je huidige leverancier onder andere voorwaarden? Je energieleverancier zal je een aanbod doen, want ze willen je altijd graag houden als klant. Je krijgt een aanbieding met een leuke korting of er wordt je een cadeau aangeboden.

  Tegen het einde van de looptijd van het energiecontract moet je ook de meterstanden doorgeven en krijg je een eindafrekening.

  Welke keuzes heb je aan het eind van je energiecontract

  Als de looptijd van je energiecontract voorbij is en het contract dus wordt beëindigd dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Je doet niets
  • Je sluit een nieuw contract af bij je huidige leverancier
  • Je sluit een contract af bij een andere leverancier
  • Je maakt gebruik van andere mogelijkheden

  Als je niets doet, dan wordt het energiecontract verlengd en blijf je gewoon energie ontvangen. Je zult dan niet worden afgesloten van gas en elektra. Wel moet je dan waarschijnlijk de duurdere standaardprijzen gaan betalen. Niets doen is dan ook niet de meest verstandige optie.Meestal heb je aanbiedingen gehad van je energieleverancier om een nieuw contract af te sluiten. Dit kan je doen voor dezelfde looptijd als je al had maar je kunt ook kiezen voor een langere of kortere de looptijd en je krijgt vaak een cadeautje zoals een eenmalige korting.

  Aan het einde van je contract kan je ook overstappen naar een andere energieleverancier. Dit kan zeker voordelen met zich meebrengen omdat je dan gebruik kunt maken van kortingen en aanbiedingen van dat moment. Vraag ook je huidige leverancier om een aanbieding, dan kun je deze aanbiedingen met elkaar vergelijken. Daarnaast loont het zeker om op de website Beste Deal aanbiedingen van andere leveranciers te vergelijken om zo de meest geschikte of goedkoopste energieleverancier te vinden.

  Aan het einde van de looptijd van je energiecontract kan je ook andere beslissingen nemen, bijvoorbeeld om zonnepanelen te kopen of te huren of om over te stappen van grijze stroom naar groene stroom.

Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media