Overstappen van energieleverancier

Energie overstappen

Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier komt dit meestal door een verhuizing. Je gaat verhuizen en denkt over allerlei zaken na waaronder ook je energieleverancier. Misschien zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier en kom je er nu achter dat je elders veel goedkoper uit kunt zijn. Veel mensen letten niet echt op hun energierekening en als ze daar dan eens beter naar kijken merken zij dat andere mensen veel minder betalen voor energie.

Naast een verhuizing kunnen er meer redenen zijn waarom je wilt overstappen van energieleverancier:

  • Je vindt je huidige leverancier te duur
  • Er zijn redenen waarom je niet tevreden bent
  • Als je gaat samenwonen
  • Je krijgt zonnepanelen en kan niet terugleveren
  • Je wilt gebruik maken van een bepaald aanbod van een bepaalde energieleverancier

Ook overstappen naar een andere leverancier?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je niet tevreden bent over je energieleverancier. Je bent het bijvoorbeeld niet eens met de rekeningen die je krijgt of de meterstanden worden niet goed overgenomen. Het kan zijn dat de communicatie niet plezierig is omdat je als je ze is nodig hebt uren in de wacht staat.

Als je gaat samenwonen dan moet je samen beslissen voor welke energieleverancier je gaat kiezen. Als je allebei je huis verlaat en ergens anders gaat samenwonen, dan moet je een energieleverancier kiezen. Jullie zitten dan beiden met een contract dat moet worden opgezegd.

Als je zonnepanelen krijgt dan kan dat ook een reden zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Met zonnepanelen kan je namelijk ook stroom terugleveren en niet alle energiemaatschappijen bieden die mogelijkheid.

Wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Veel mensen stellen zich de vraag "Wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier"? In principe kun je op elk moment dat je dat wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Er kunnen echter wel kosten aan zijn verbonden als je vroegtijdig overstapt. Wat is vroegtijdig overstappen? Als je te vroeg overstapt dan betekent dat, dat je verandert van energieleverancier op het moment dat je contract met je huidige leverancier nog niet is beëindigd. Als je dan toch wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier dan moet je vaak een boete betalen, ook wel opzegvergoeding genoemd.

Je contractduur en opzeggen

Als je voor een energieleverancier kiest dan kies je ook voor een bepaald contract. Je kiest voor 1 jaar vast, 2 jaar vast of 3 jaar vast of soms zelfs voor 5 jaar vast. Bij de meeste energieleveranciers kun je ook kiezen voor een variabel contract maar dit is duurder en daarom wordt dat niet vaak gekozen. Een variabel contract kun je op elk moment opzeggen.

Als jij wilt overstappen van energieleverancier en je huidige contract is nog niet beëindigd, dan moet je een boete betalen als je het contract toch wilt beëindigen. Stel je hebt met je huidige energieleverancier afgesproken dat je een 3 jaar vast contract neemt. Op het moment dat je wilt overstappen is daarvan pas 2 jaar om. Je moet dus eigenlijk bij je huidige leverancier nog een jaar energie afnemen. Wil je nu toch vertrekken dan zul je een opzegvergoeding moeten betalen over het laatste jaar dat jij hebt afgesproken energie af te nemen maar dat nu niet zal gaan doen.

In je huidige contract staat precies aangegeven wanneer je mag overstappen. Meestal is dit 2 maanden voordat je contract afloopt. Wil je eerder overstappen dan moet je een opzegboete betalen die varieert van €50 tot €125 per energieproduct. Dus je betaalt dit bedrag voor stroom én voor gas. Wil je bijvoorbeeld een jaar voordat je contract is afgelopen gas en stroom opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier dan betaal je voor beide een opzegboete van €50; in totaal dus €100.

Dit lijkt misschien veel maar je kunt bij een nieuwe energieleverancier vaak je voordeel doen met kortingen. Een vroegtijdige overstap hoeft dan ook niet altijd te betekenen dat je er geld op moet toeleggen.

Kijken en vergelijken

Het is op zich niet zo raar dat je een opzegvergoeding moet betalen want je oude leverancier van energie heeft stroom en gas voor jou ingekocht omdat deze rekent op jouw afname.

Is je contract wel beëindigd, dat wil zeggen is de periode die je hebt afgesproken om gas en stroom af te nemen wel voorbij, dan hoef je natuurlijk geen opzegvergoeding te betalen. Je kunt dan vertrekken op elk moment dat je wilt met een opzegtermijn van 1 maand. Heb jij bijvoorbeeld met je huidige energieleverancier een contract voor 2 jaar en neem je nu al 2,5 jaar energie af, dan kun je zonder problemen overstappen naar een andere energieleverancier.

Als je gaat overstappen dan helpt je nieuwe energieleverancier je daarbij. De nieuwe energieleverancier zegt dat contract bij de oude leverancier voor je op en je hebt daar zelf geen omkijken naar. Kijk voor de beste aanbiedingen en deals op de website Beste Deal.nl.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media