Slimme meter

Slimme meter

Een slimme meter is een meter voor je energieverbruik en meet zowel je gasverbruik als je stroomverbruik. Hij hangt net als een gewone meter in je stoppenkast. Het stroomverbruik wordt door een slimme meter vaak gemeten: eenmaal per 15 minuten en het gasverbruik wordt eenmaal per 60 minuten afgelezen. Wat vooral bijzonder is aan de slimme meter is dat deze kan communiceren met je netbeheerder waardoor deze je verbruik op afstand kan aflezen. Je hoeft dan ook als je een slimme meter hebt niet meer jaarlijks de meterstanden door te geven aan je energieleverancier en er komt ook geen meteropnemer meer aan de deur. Een slimme meter heeft ook nog andere voordelen.

Sinds 2012 worden de slimme meters geplaatst. Met name in nieuwbouw woningen maar ook ter vervanging van oude meters. Elke woning krijgt de komende jaren een slimme meter en de bedoeling is dat in 2020 alle huizen in Nederland zijn voorzien van een slimme meter. Weet je niet wanneer je aan de beurt bent voor plaatsing van een slimme meter, dan kun je dat nagaan op de pagina van netbeheer Nederland.

Ook slim besparen op je energie?

Wil je graag al eerder een slimme meter dan het tijdstip waarop deze bij je wordt geïnstalleerd? Dat kan. Je moet dan een aanvraag indienen voor installatie. De slimme meter zelf is gratis maar het eerder installeren van de meter dan volgens de planning kost je eenmalig € 72,60.

Voordelen van een slimme meter

Een van de voordelen van een slimme meter is dat de meterstanden niet meer worden hoeven worden doorgegeven aan de energie energieleverancier. Je kunt niet vergeten je meterstanden door te geven en je maakt geen fouten bij het noteren ervan.

Als je een slimme meter hebt krijg je elke twee maanden een overzicht van je verbruik. Op die manier krijg je dus meer inzicht in je energieverbruik en kun je dus ook gemakkelijker realtime energieverbruik in de gaten houden. Dit laatste kan overigens alleen als je een slimme thermostaat koppelt aan je slimme meter. Verder is een slimme meter ook geschikt voor de nieuwste vormen van het leveren van energie, namelijk via dynamische tarieven. Deze dynamische tarieven kunnen per uur verschillen. Als het bijvoorbeeld stevig waait of de zon schijnt, dan kunnen de energietarieven lager uitvallen omdat er op zulke momenten gemakkelijker energie kan worden opgewekt. De voordelen van een slimme meter liggen natuurlijk ook vooral bij de leveranciers zelf. Ze hoeven geen meteropnemers meer langs de deur te sturen en handmatig doorgegeven meterstanden in hun systemen te zetten. Dit scheelt kosten aan arbeidsloon.

Nadelen van de slimme meter

Een slimme meter heeft ook nadelen en die liggen vooral in de privacy sfeer. Sommige mensen maken zich zorgen om hun privacy omdat de meterstanden worden verstuurd via een draadloos netwerk. Het veilig verzenden van de gegevens wordt echter vanaf het begin gewaarborgd. Hackers hebben geen kans bij jouw privé gegevens te komen.

Het is ook goed om te weten dat je je slimme meter uit kunt (laten) zetten en desgewenst ook weer aan kunt (laten) zetten. Als de slimme meter uitstaat dan kunnen de meterstanden niet op afstand worden uitgelezen.

De slimme meter en energie besparen

Op zich bespaar je met de komst van de slimme meter niet op energie. Het wordt er echter wel eenvoudiger op om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Allereerst krijg je elke twee maanden een overzicht van je energieverbruik waardoor je kunt zien of je misschien meer energie verbruikt dan anders of dan nodig is. Verder kan je een slimme meter verbinden met een slimme thermostaat en slimme thermostaten geven je wel de mogelijkheid te besparen op je energieverbruik. Zo zijn er slimme thermostaten die je op afstand kunt bedienen of kunt programmeren. Er zijn slimme thermostaten met een sensor zodat de verwarming alleen aan is in de ruimte waarin jij je bevindt. Er zijn zelfs slimme thermostaten die vanzelf leren wat jouw dagelijkse patroon is en daar de verwarming in huis op afstemmen.

Slimme een meter en je energieleverancier

Op de website Beste Deal kan je energie vergelijken bij alle energiemaatschappijen en zo de energieleverancier vinden die bij jouw wensen past. Veel energiebedrijven beloven je allerlei extra's en voordeeltjes om jou als klant binnen te halen. Hoe langer je je energie bij hen afneemt, hoe groter je voordeel zal zijn. Zo krijg je bij een 1 jarig contract minder voordeel dan bijvoorbeeld bij een contract voor 3 jaar vast. Sommige energiebedrijven bieden je een gratis slimme thermostaat als je bij hen klant wordt. Het is zaak om goed na te gaan of dit echt wel voordelig is, want een slimme thermostaat kost rond de €250 en als jij daarvoor 3 jaar vaste klant moet blijven, dan kun je andere voordelen mislopen die je zou hebben als je elk jaar zou overstappen.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media