Windenergie

Windenergie

Windenergie is één van de manieren om groene energie op te wekken. Het is een energie die gewonnen wordt door de bewegingsenergie van lucht (wind) en die daarna wordt omgezet en in een bruikbare vorm van energie zoals in elektriciteit. Het gebruik van windenergie is al heel oud. Nederland staat bekend om haar windmolens! Windmolens zetten mechanische arbeid, bijvoorbeeld om graan te vermalen tot meel om, of kunnen bijvoorbeeld water verpompen. Ze werden door onze voorouders veel gebruikt en de windmolen komt in menig boek voor en is op veel schilderijen te zien.

Verder wordt windenergie ook van oudsher gebruikt in de zeilvaart. Hoeveel producten zijn er niet van verre oorden naar ons land vervoerd met behulp van zeilschepen. Voor zover bekend dateert de eerste windmolen al uit de eerste eeuw en er zijn bronnen die beweren dat er nog veel eerder gebedsmolens waren die werden aangedreven door wind. In Nederland is het gebruik van windenergie enorm toegenomen in de 17e eeuw. In die periode werd dankzij de windmolen een begin gemaakt met de inpoldering en de droogmakerij. Nederland heeft daaraan nu het huidige aanzien te danken.

Overstappen naar duurzame energie?

Moderne windenergie

Tegenwoordig wordt windenergie vooral gewonnen met behulp van de windturbine. We kennen ze allemaal wel: die hoge palen met drie armen, vaak te zien in weilanden en soms in zee. In Duitsland zie je veel meer windturbines dan in Nederland. De windturbine ziet er uit als een ouderwetse windmolen maar dan met 3 wieken en veel hoger. En natuurlijk gemaakt van ander materiaal. De windturbines worden vooral gebruikt voor het opwekken van elektrische energie.

Windenergie is schone energie en komt uit een bron die nooit opraakt. Een belangrijk voordeel van windenergie is dat de uitstoot van CO2 50 keer lager is dan die van grijze stroom. De windturbine wekt stroom op zonder dat de lucht wordt vervuild. Opwekking van windturbine stroom heeft geen nadelige gevolgen voor het klimaat en natuurlijke grondstoffen worden niet uitgeput. Natuurlijk komt er wel CO2 vrij bij het bouwen van windturbines en bij het onderhouden en afbreken van de windturbines. Echter, na drie tot zes maanden gebruik is deze CO2 uitstoot al gecompenseerd. Een windturbine gaat gemiddeld 20 jaar mee en produceert 80 keer zoveel energie dan nodig om de windturbine te bouwen. Windturbines kunnen wat negatieve effecten hebben op de natuur, vooral op vogels. Jaarlijks sterven er ongeveer 2000 vogels als gevolg van een botsing met een windturbine. Dat lijkt misschien veel maar in het verkeer sterven er jaarlijks 2.000.000 vogels als gevolg van botsingen. Een ander nadeel is dat windmolens voedselgebieden en rust- en broedgebieden van dieren kunnen verstoren.

Nederlandse windenergie

Nederlandse windturbines wekten in 2016 7% van de totale elektriciteit die we in Nederland gebruiken op. Dat is genoeg voor 2,5 miljoen huishoudens. Je kunt bij een groot aantal energiebedrijven terecht voor het afnemen van windenergie. De meeste energie bedrijven doen dit in de vorm van zogenaamde groene energie. Meestal is groene energie gewonnen uit een combinatie van zonne-energie en windenergie. Het is ook mogelijk te kiezen voor groene stroom die alleen door windenergie is gewonnen. Bekende energiebedrijven die groene stroom en windenergie leveren zijn Powerpeers, Energiedirect, Essent en Greenchoice. Bij Essent bijvoorbeeld kun je kiezen voor 100% duurzame Nederlandse windstroom.

Groene energie van Greenchoice

Greenchoice is ook een energiebedrijf dat windenergie aanbiedt. Daarnaast kun je bij Greenchoice ook terecht voor een energiecontract op basis van zonne-energie. Greenchoice mag al een paar jaar het keurmerk Milieukeur voeren. Deze energieleverancier zorgt ervoor dat de windenergie die door ongeveer 300 Nederlandse molens wordt opgewekt direct bij de eindgebruiker terechtkomt. Een grote windmolen wekt jaarlijks genoeg stroom op voor ongeveer 2000 huishoudens. Greenchoice levert overigens ook groene stroom uit waterkracht. Zij halen groene stroom uit kleine Nederlandse waterkrachtcentrales die onder meer in Dommel, Den Oever en bij Eindhoven staan.

Wil jij ook gebruik maken van energie uit windturbines dan kun je via de website Beste Deal energie vergelijken. Je kunt zo precies nagaan welke energieleveranciers groene stroom of speciale windenergie leveren maar ook gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen kortingen.

Overstappen naar windenergie

Wil je veranderen van energieleverancier dan is het zaak goed na te gaan welke leverancier het beste bij je past. Natuurlijk is de prijs die je voor energie gaat betalen belangrijk maar voor veel mensen is ook het klimaat en het milieu van belang. Zij willen dan het liefst groene energie afnemen zoals zonne-energie en windenergie. Je kunt tegenwoordig ook terecht voor groen gas, zogenaamd biogas. Dit is óf gas afkomstig van gft en mest en vervolgens is opgewaardeerd óf gewoon gas dat wordt gecompenseerd met boomaanplant. Op de websites van de verschillende energiebedrijven kan je hierover alles lezen. Overstappen naar groene energie zoals windenergie is altijd eenvoudig. Je meldt je aan bij het bedrijf van je keuze en zij regelen verder alles voor je. Je hoeft niet bang te zijn dat je dubbel betaalt want je nieuwe leverancier zegt het contract voor je op tegen de tijd dat het oude contract wordt beëindigd.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media