Groene energie

Groene energie

Het is een veelgehoorde kreet, "groene energie", maar wat wordt er nou eigenlijk precies mee bedoeld? Groene energie betekent hetzelfde als duurzame energie. Het betekent ook het tegengestelde van grijze energie. Grijze energie is energie die wordt verkregen uit aardolie, aardgas of door het verbranden van steenkool. Deze zogenaamde voor fossiele brandstoffen zijn beperkt aanwezig en kunnen dus opraken. Grijze energie brengt schade toe aan het milieu omdat bij opwekking van grijze energie kooldioxide vrijkomt.

Groene energie oftewel duurzame energie wordt opgewekt met behulp van schone en onuitputtelijke bronnen. Tot de duurzame groene energie worden gerekend:

  • Zonne energie uit onder meer zonnepanelen, zonnecollectoren of een zonnetoren
  • Windenergie
  • Biobrandstof
  • Energie uit water

Ook groene energie tarieven vergelijken?

Over groene energie

De eerste oliecrisis in 1974 was aanleiding om onderzoek te gaan doen naar alternatieve technologie om beter gebruik te maken van de natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen zoals wind, zon en golven. Naast de stijgende olieprijs zijn ook de gevolgen van klimaatverandering door het teveel aan koolmonoxide uitstoot een belangrijke reden om meer te gaan investeren in duurzame energie. Er zijn veel verschillende energiebedrijven die naast grijze energie ook groene energie leveren en er zijn inmiddels ook behoorlijk wat energie bedrijven die alleen nog groene energie leveren. Aanvankelijk moest de consument meer betalen voor groene energie maar tegenwoordig kun je bij de meeste energiebedrijven groene energie afnemen tegen dezelfde prijs die je betaalt voor grijze energie. En er zijn inmiddels ook energiebedrijven waar groene energie goedkoper is dan grijze energie.

Zelf groene energie opwekken

Afgelopen decennia zijn ze steeds populairder geworden: de zonnepanelen. Er is in het verleden een periode geweest dat de overheid de aanschaf van zonnepanelen subsidieerde en veel mensen hebben in die tijd zonnepanelen op hun dak laten leggen. Tegenwoordig kunnen alleen de grote instellingen nog een beroep doen op de subsidie van de overheid maar toch neemt het aantal zonnepanelen voortdurend nog toe. Dit komt omdat zonnepanelen zich in een relatief korte tijd terug verdienen; in ongeveer 7 of 8 jaar heb je de aanschaf van zonnepanelen terugverdiend.

Daarbij zijn er ook veel mensen die zich realiseren dat de klimaatverandering grote gevolgen kan hebben voor ons, maar zeker ook voor de generaties na ons. Men wil graag zijn of haar steentje bijdragen aan een verbetering van ons milieu en het aanschaffen van zonnepanelen is daarvoor een goede methode. De moderne technologie maakt het inmiddels ook mogelijk om groene stroom terug te leveren zodat een overschot aan energie uit de zonnepanelen terug geleverd kan worden aan de energiebedrijven. Je energierekening kan daardoor nog meer dalen!

Groen gas

Groene energie had in het begin alleen betrekking op stroom maar tegenwoordig bestaat er ook groen gas. Groen gas is biogas dat is opgewaardeerd zodat het de kwaliteit van aardgas krijgt. Biogas komt vrij bij het vergisten van slib, gft afval of mest maar het gasnet is niet overal geschikt voor deze vorm van gas. Biogas is dan ook nog niet beschikbaar voor alle consumenten.

Er zijn ook energieleveranciers die zogenaamd groen gas verkopen terwijl zij normaal aardgas leveren. De CO2 uitstoot die gepaard gaat met de levering van het gewone gas wordt vervolgens gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen te planten die het overschot aan CO2 opnemen.

Op de website Beste Deal kan je energie vergelijken bij alle energiemaatschappijen en zo nagaan welke leveranciers groen gas en/of groene stroom leveren. Verder kun je ook gebruik maken van kortingen van het moment en daarmee je voordeel doen. Het loont zeker om elk jaar van energieleverancier te veranderen omdat je dan elk jaar gebruik kunt maken van een flinke korting of ander voordeel.

Energiebedrijven die groene energie leveren

Er zijn een groot aantal energiebedrijven die groene energie leveren: Essent, Greenchoice en Eneco bijvoorbeeld. Behalve groene energie bieden de bedrijven daarnaast ook allerlei andere mogelijkheden zoals het "StukjeZon" van Eneco. Dit is een energiepakket voor mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen maar wel gebruik willen maken van energie die is opgewekt met behulp van zonnepanelen. Je vindt bij de leveranciers verder allerlei tips om energie te besparen en zo mee te helpen aan het verbeteren van het milieu. Essent en Greenchoice zijn twee energiebedrijven die ook groen gas leveren. "Greenchoice zet zich in voor groen gas. Dit betekent dat wij bossen beschermen en aanplanten, de CO2-uitstoot van onze klanten compenseren en dat we zélfs echt groen biogas leveren". Bos gecompenseerd gas heeft een drievoudige werking: naast CO2-compensatie is dat in de tweede plaats ook het in stand houden van de diversiteit aan planten en dieren en in de derde plaats het ondersteunen van de lokale bevolking in de bosprojecten.

Kijk bij Beste Deal welke energieleveranciers allemaal groene energie leveren en van welke voordelen je gebruik kunt maken. Overstappen is bij alle energiebedrijven gemakkelijk: je meldt je aan bij de leverancier van je keuze en zij regelen je overstap.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media