Energie besparen

Energie besparen

Bewust omgaan met energie: steeds meer mensen zien in dat dit goed is voor hun portemonnee en goed is voor onze ons milieu. Energie besparen hoeft niet te betekenen dat je inlevert op je comfort. We geven je hier een heleboel tips om ook energie te gaan besparen. Je kunt in en om je huis allerlei maatregelen treffen waardoor je energie bespaart. Soms gaat het om kleine besparingen van enkele euro’s per jaar maar vaak ook om grote besparingen van tientallen euro’s per jaar. Hoe meer tips je benut, hoe meer je zult besparen en dit kan je per jaar honderden euro’s schelen op je uitgaven voor energie.

Een van de belangrijkste manieren om te besparen op je uitgaven voor energie is jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Je kunt dan namelijk gebruik maken van aanbiedingen en welkomst bonussen. Er zijn op elk moment bij de meeste energieleveranciers aantrekkelijke aanbiedingen te vinden.

Ook slim besparen op je energie?

Bespaartips voor je huis

Gebruik de pompschakelaar als je die hebt. CV ketels die zijn voorzien van een automatische pompschakeling besparen jaarlijks 350 kWh elektriciteit omdat de pomp alleen werkt als dit nodig is. Heeft jouw cv-ketel deze keuzeschakelaar, kies dan de stand automatisch. De jaarlijkse besparing kan wel €80 bedragen.

Check jouw radiatoren. Als een radiator niet over de hele oppervlakte warm wordt kan er lucht in de radiator zitten. Je kunt dit vaak horen aan geborrel en andere geluiden. Dit is een teken dat er lucht in de radiator zit. Ontlucht radiatoren daarom regelmatig. Ook deze besparing kan wel oplopen tot €80 per jaar.

Een kleinere besparing maar zeker de moeite waard is ervoor te zorgen dat je brievenbus dicht zit. Plaats daarom een brievenbusklep of een tochtborstel waarmee je tocht voorkomt. Het levert je een besparing op van ruim €10 per jaar.

Ruim €60 per jaar bespaar je door je cv regelmatig te laten controleren en je kunt wel tot €100 per jaar besparen door je thermostaat een graad lager te zetten dan je gewend bent.

Vloerverwarming geeft je sneller een prettige gevoelstemperatuur waardoor je de verwarming minder snel hoger zult zetten. Natuurlijk is ook isolatie van je huis een goede manier om te besparen op de kosten van energie en het weren van tocht is ook belangrijk. Breng tochtwering aan bij deuren, ramen en andere tochtgaten. Sluit in huis zoveel mogelijk de deuren want open deuren kosten onnodig veel energie.

Extra bespaartips voor je huishouden

Ook in het huishouden kan je allerlei maatregelen treffen om energie te besparen. De grootste besparingen kun je doen door je kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen en scheren en om te kiezen voor was drogen aan de lijn. Ook een waterbesparende douchekop en wassen op 30 of 40 graden leveren flinke besparingen op. Per besparingstip kan dit wel €40 per jaar schelen, dus in totaal bespaar je met deze tips zo’n €150 per jaar.

Tip: Heb je nog een hele oude wasmachine? Het kan behoorlijk in kosten schelen als je een energiezuinige wasmachine aanschaft. Op Wassen.nl vergelijk je de beste wasmachines van dit moment.

Energie besparen op apparatuur

Kies zoveel mogelijk voor stekkerblokken met een schakelaar waarop je meerdere apparaten kunt aansluiten. Je kunt dan met een druk op de knop alle apparaten uitzetten zodat deze niet op de stand-by stand blijven staan. Door voor een stekkerblok met schakelaar te kiezen en apparaten niet in de stand-by stand te laten staan kun je meer dan €30 per jaar besparen.

Wist je dat een computer veel meer stroom verbruikt dan een laptop? Kies liever voor een laptop want dit scheelt je €60 per jaar aan stroom. Een leuke tip is dat je ervoor moet zorgen dat je koelkast altijd lekker vol is. Een volle koelkast blijft namelijk veel gemakkelijker koud dan een lege koelkast.

Ook het soort televisie dat je hebt kan een flinke besparing opleveren. Het zuinigst is een LCD tv met LED verlichting. Kies je voor deze televisie dan bespaar je maar liefst €80 per jaar ten opzichte van een televisie met een plasmascherm.

Ook op het gebied van verlichting kan je flink besparen. Kies bijvoorbeeld voor een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de buitenlamp alleen aangaat als dat nodig is. Doe lichten uit als je niet thuis bent en in kamers waar je niet verblijft. Het niet onnodig laten branden van lampen scheelt je ook weer een tientje op jaarbasis. Heb je een lamp die erg fel is en je daarom steeds moet dimmen, kies dan gewoon voor een lamp met minder wattage.

Kleinere besparingen in het huishouden zijn:

  • Doe de deksel op de pan tijdens het koken want hierdoor kookt alles sneller en bespaar je op energiekosten voor koken
  • Geen kleine wasjes doen
  • Zorg dat de koelkastdeur goed sluit
  • Kies liever voor een thermoskan thee dan 10 maal per dag je waterkoker aan te zetten
  • Wokken en stomen zijn goedkoper dan koken
  • Kies vaker voor de douche dan voor je bad

Al deze kleinere besparingen bij elkaar kunnen je ook nog eens zo'n €100 per jaar opleveren.

Zoek je naar een energieleverancier? Bij Beste Deal kan je energie vergelijken bij alle energiemaatschappijen. Jaarlijks overstappen kan je honderden euro's per jaar schelen.

Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media