Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan een aantal taken van je overnemen waar het het verwarmen van je huis betreft. Je hoeft er bijvoorbeeld dan niet steeds zelf aan te denken om de verwarming hoger of lager te zetten en je kunt met een slimme thermostaat besparen op je jaarlijkse kosten voor energie. Een slimme thermostaat is niet hetzelfde als een slimme meter. De slimme meter is bedoeld voor het digitaal doorgeven van je meterstanden. Je energieleverancier leest dan maandelijkse op afstand je meterstanden door. Je hoeft dus niet meer zelf je meterstanden door te geven en er komt ook geen meteropnemer aan de deur. Doordat je inzicht krijgt in je maandelijkse verbruik kun je tijdig besparingen doorvoeren of je maandelijks voorschot verhogen. Je komt dan niet voor verrassingen te staan als de jaarlijkse energierekening op de mat valt.

Je kunt een slimme thermostaat koppelen aan een slimme meter en op die manier allerlei besparingen doorvoeren op je energieverbruik. Er zijn veel verschillende slimme thermometers verkrijgbaar. De meest bekende slimme thermometers zijn Toon van Eneco, Anna van NLE en Nest van Essent.

Ook besparen op je energiekosten?

Je kunt een slimme thermostaat koppelen aan een slimme meter en op die manier allerlei besparingen doorvoeren op je energieverbruik. Er zijn veel verschillende slimme thermometers verkrijgbaar. De meest bekende slimme thermometers zijn Toon van Eneco, Anna van NLE en Nest van Essent.

Wat kan je met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je cv ketel aansturen en de meeste slimme thermostaten kun je op afstand bedienen. Slimme thermostaten kunnen ook zichzelf aanpassen en als je de thermostaat nauwkeurig instelt en je verbruik goed bijhoudt kan je ermee energie besparen.

Een zogenaamde zelflerende thermostaat kan leren wanneer de cv-ketel moet worden gestart om een bepaalde temperatuur te bereiken op een bepaald tijdstip. Andere thermostaten leren tijdens een "leerperiode" jouw gebruikspatroon kennen en gaan dit vervolgens zelf uitvoeren.

Er zijn ook slimme thermostaten die een zoneregeling hebben. Dergelijke thermostaten zijn geschikt voor mensen die alleen bepaalde ruimtes willen verwarmen op bepaalde momenten. De thermostaat verwarmt dan bijvoorbeeld overdag de woonkamer, in de loop van de avond alvast je slaapkamer en tegen bedtijd de badkamer.

Dan zijn er ook nog thermostaten met een Bewegingssensor. Dergelijke slimme thermostaten zetten de verwarming lager als je niet in de ruimte bent waar een sensor hangt. Een ander mooi voorbeeld van een slimme thermostaat is een slimme thermostaat die het signaal van je smartphone oppikt en je huis pas gaat verwarmen als jij bijna thuis bent. De meeste slimme thermostaten hebben meerdere van bovenstaande functionaliteiten.

Heeft een slimme thermostaat voordelen

De slimme thermostaat kan zeker voordelen met zich meebrengen maar alleen als de situatie daarvoor ook geschikt is. Als je huis slecht is geïsoleerd dan heeft het weinig zin om een slimme thermostaat aan te schaffen. In dat geval kan je veel beter je huis isoleren want daarmee bespaar je veel meer dan met een slimme thermostaat. Je moet ook bereid zijn om de slimme thermostaat een leerproces te laten doormaken of om de thermostaat heel exact in te stellen op jouw ritme en wensen. Heb je een goed geïsoleerde woning en stel je de slimme thermostaat goed in, dan kan deze zeker een energie besparing opleveren.

Vergeet je bijvoorbeeld regelmatig de verwarming lager te zetten als je je huis verlaat, dan zou een slimme thermostaat met bewegingssensor je rond de €150 per jaar kunnen besparen.

Eenzelfde bedrag kun je besparen met een op afstand bedienbare thermostaat. Vooral voor mensen met onregelmatige werktijden is een op afstand bedienbare thermostaat een uitkomst.

De kosten van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kun je los kopen in de winkel en veel energieleveranciers bieden ook slimme thermostaten aan. Bij sommige energiebedrijven krijg je een gratis slimme thermostaat als je een contract afsluit. Het gaat dan altijd wel om een langlopend contract van 3 of 4 jaar, soms zelfs om een contract van 5 jaar. Het is natuurlijk prettig om een gratis slimme thermostaat te krijgen maar als je zoveel jaren de voordelen misloopt die je hebt als je zou overstappen van energie leverancier dan ben je toch duur uit. De meeste slimme thermostaten kosten tussen de €200 en €300. Sommige energieleveranciers vragen een vergoeding voor het abonnement op de slimme thermometer. Het gaat dan gemiddeld om een bedrag tussen de €3 en €15 per maand. Daarnaast moet een slimme thermometer ook worden geïnstalleerd en die kosten liggen doorgaans rond de €75 (genoemde prijzen zijn van 2018).

Een slimme thermometer kan je helpen te besparen op je energiekosten en kan je leven comfortabeler maken. Zo kun je er voor zorgen dat het huis al lekker warm is als je thuiskomt of op temperatuur is als je 's morgens opstaat. Kijk op de website Beste Deal waar je een slimme thermostaat gratis bij je energiecontract kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat het dan altijd gaat om langlopende contracten en het vaak voordeliger is om zelf een slimme thermostaat aan te schaffen. Je kunt dan elk jaar gebruik maken van de voordelen van een overstap en daarmee bespaar je vaak meer dan een gratis thermostaat bij een meerjarig contract.

+

Stroom en gas

Besparen op je stroom en gasrekening? Vergelijk de aanbiedingen van alle energiemaatschappijen en bespaar tot 450 euro per jaar op je energierekening.

energie vergelijken

Alleen stroom

Stroom tarieven vergelijken? Vergelijk alle leveranciers van groene en grijze stroom. Van variabel tot 5 jaarscontracten. Bespaar tot 450 euro.

stroom vergelijken

Alle leveranciers

Beste Deal vergelijkt de energiecontracten van alle levereranciers. Welke leverancier heeft jouw voorkeur?

Energieleverancier Budget Energie
Energieleverancier Eneco
Energieleverancier Energiedirect
Energieleverancier Engie
Energieleverancier Essent
Energieleverancier Greenchoice
Energieleverancier NLE
Energieleverancier Nuon
Energieleverancier Oxxio
Energieleverancier PowerPeers
Energieleverancier Pure Energie
Energieleverancier Vandebron
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media