Modem en routers

Modem en router

Zijn er verschillen tussen een modem en een router? Of zijn het dezelfde apparaten? De termen modem en router worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn toch echt twee verschillende apparaten. Wij leggen je de verschillen uit en waar je op moet letten als je een modem en/of router gaat bestellen.

De modem zorgt er voor dat je internetverbinding binnenkomt en de router zorgt ervoor dat deze verbinding wordt doorgestuurd naar je apparaten, zoals je televisie, en computer. Ze hebben ieder dus een eigen belangrijke functie. Vroeger had je vaak twee verschillende apparaten staan. Je had toen in de meterkast een router en een modem. Dit maakte het een stuk duidelijker, maar ook omslachtig. Tegenwoordig kennen we in veel gevallen nog maar één apparaat, die beide functionaliteiten aanbiedt. De Modem-router in één.

Ook besparen op je internet abonnement?

Modem en router in één

Tegenwoordig hebben veel mensen slechts één kastje in huis staan. Deze wordt veelal in de meterkast of naast de televisie geplaatst. Doordat je maar één apparaat hebt staan die voor de internetverbinding zorgt, lijkt het er vaak op dat de modem en router hetzelfde is. Maar in feite heb je dan gewoon een apparaat waar zowel een modem als router is ingebouwd. Vandaar de verwarring.

Nadeel modem/router in één

Helaas kleeft aan dit gemak ook een belangrijk nadeel. Plaatsing van je apparaat kan namelijk lastig worden. Je modem moet namelijk altijd in de buurt van je aansluitpunt zijn. Dus de plek waar je internetverbinding binnen komt. Bij veel huizen is dit aansluitpunt in de meterkast. Je krijgt het beste internetbereik als je de modem in een centrale plaats in het huis aansluit. Maar dit is meestal niet waar de meterkast zich bevindt. In sommige gevallen is daardoor de internetsnelheid zo slecht dat een tweede router noodzakelijk is.

Slecht bereik? Verouderde router

Heb je last van een trage internetverbinding? Of valt je internet regelmatig uit? Dan kan het zo maar zijn dat je toe bent aan een nieuwe router. Er is de laatste tijd veel veranderd op het gebied van internet en vooral de apparaten die draadloos verbonden zijn met je router zijn flink gestegen. Gelukkig kun je deze meestal gratis aanvragen bij je provider.

Waarop letten bij aankoop modem / router?

Vaak krijg je bij het afsluiten van je internet abonnement de juiste apparatuur in huis en bieden ze ook mogelijkheden om gratis of met flinke korting een nieuwe router bij te bestellen. Waar je bij de bestelling wel even op moet letten is dat je nieuwste WiFi standaard uitzoekt. De nieuwste van dit moment is IEEE 802.11ac en controleer bij je router of hij gebruik kan maken van 5 GHz-frequentie. Dan weet je zeker dat je klaar bent voor de toekomst en gebruik kunt maken van een stabiele internetverbinding.

Alleen internet

Internet abonnementen bij tien providers. Van ADSL tot supersnelle Glasvezel. Vergelijk op prijs, downloadsnelheid, kwaliteit en levertermijn.

vergelijken
+

Internet en TV

Internet abonnementen inclusief TV. De populairste variant van dit moment. Vergelijk op prijs, downloadsnelheid, zenderpakket en extra's.

vergelijken
+ +

Alles in 1

Bellen, internetten en TV kijken. Bekijk alles-in-1 pakketten bij tien providers. Vergelijk op prijs, kwaliteit, downloadsnelheid, zenders, extra's en belminuten.

vergelijken

Alle internet providers

Beste Deal vergelijkt de internet abonnementen van alle providers. Welke provider heeft jouw voorkeur?

Caiway internetabonnement
KPN internetabonnement
NLEx internetabonnement
Online.nl internetabonnement
Oxxio internetabonnement
Odido internetabonnement
Xs4all internetabonnement
Youfone internetabonnement
Ziggo internetabonnement
Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media