Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Vind de laagste premie voor je rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, dan biedt deze verzekering je vergoeding voor onkosten die je moet maken in verband met een juridisch proces. Meestal hoef je zelf niets te betalen. Nadeel is dat je doorgaans geen vrije keuze hebt en gebruik dient te maken van juristen die zijn aangesloten of werkzaam zijn bij je verzekeraar. Dit hoeven niet altijd de beste juristen te zijn.

Er zijn verschillende rechtsbijstandverzekeringen. Bijvoorbeeld speciaal voor ondernemers of voor studenten. De verzekering zelf kan ook verschillende terreinen beslaan; bijvoorbeeld speciaal betrekking hebben op inkomen of op verkeer maar een rechtsbijstandverzekering kan ook algemeen van aard zijn. De kosten van juridische hulp door een advocaat of jurist kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Het uurtarief van juristen en advocaten is hoog en kan wel tot €300 per uur of hoger oplopen. Daarbij komt dat een juridisch proces vaak een ingewikkelde aangelegenheid is waardoor de advocaat of jurist veel uren moet maken om je goed bij te kunnen staan. Er zijn gesprekken tussen advocaat en cliënt nodig, zowel persoonlijk als per telefoon, de zaak moet worden bestudeerd en er moeten stukken en brieven worden geschreven. De jurist moet misschien naar een rechtszitting zodat naast het uurtarief ook nog reiskosten moeten worden betaald.

Verzekeraars vergelijken

Op de website Beste Deal kun je verzekeraars met elkaar vergelijken. Je kunt er ook op zoek naar geschikte verzekeraars als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten. Vaak is het verstandig om je rechtsbijstandverzekering af te sluiten bij een verzekeraar waar je al andere verzekeringen hebt lopen. Soms is het mogelijk een bestaande verzekering, bijvoorbeeld een autoverzekering, uit te breiden met de rechtsbijstandverzekering en krijg je korting op de premie. Bij veel verzekeraars kun je gebruik maken van de zogenaamde pakketkorting: hoe meer verzekeringen je afsluit bij dezelfde verzekeraar hoe meer korting je op de premie krijgt. Dit kan soms wel oplopen tot 10% korting op premies van je verzekeringen.

Waar kun je terecht voor een rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten dan kun je terecht bij heel veel verschillende verzekeringsbedrijven. Bekende namen zoals Aegon en Promovendum, Univé, Centraal Beheer of Ditzo. Een bekende naam in de rechtsbijstandverzekering wereld is Das. Ook bij de meeste banken kun je terecht voor een rechtsbijstandverzekering.

De voorwaarden die de verschillende verzekeraars hanteren verschillen en daarom loont het om voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, verschillende verzekeringsbedrijven met elkaar te vergelijken. Ook bij kleinere, minder bekende verzekeringsbedrijven kun je terecht voor de rechtsbijstandverzekering.

Voorbeelden van een rechtsbijstandverzekering

Bij Centraal Beheer kun je terecht voor een speciale rechtsbijstandverzekering die hoort bij je autoverzekering. Als je een ongeluk hebt gehad met de auto dan heb je recht op juridisch advies en juridische bijstand. Je kunt schade aan je auto en andere kosten terugvorderen als iemand anders daarvoor verantwoordelijk is. Je krijgt juridische hulp als je auto is gestolen, hulp bij meningsverschillen met een garage over de reparatie van je auto of een geschil over het slepen of het vervoeren van je auto. Moet je je rijbewijs inleveren en ben je daar niet mee eens of legt iemand beslag op je auto en ben je het daar niet mee eens, dan kan je ook een beroep doen op juridische hulp. Je hoeft dan niet de kosten van jouw advocaat of jurist te betalen. Centraal Beheer biedt een vergoeding van €50.000 per gebeurtenis. Door op de website van Centraal Beheer je kenteken in te vullen kun je eenvoudig je premie berekenen voor deze rechtsbijstandverzekering.

Je moet wel gebruik maken van de hulp van de juristen van Centraal Beheer of van degene die zij aanwijzen, bijvoorbeeld als de hulp van een advocaat nodig is. Een ander voorbeeld is de rechtsbijstandverzekering van Univé. Univé biedt een algemene rechtsbijstandverzekering waarmee je recht hebt op kosteloze juridische bijstand als je een conflict hebt met bijvoorbeeld de buren, in het verkeer of op je werk. Deze algemene basis rechtsbijstandverzekering van Univé is uit te breiden met verschillende aanvullende verzekeringen. Naast de basisdekking kun je deze dus uitbreiden met de module Letsel en Verkeer of Consument en Wonen, Inkomen en sociale voorzieningen en Fiscaal en vermogen. Bij Univé kun je dus je eigen rechtsbijstandverzekering helemaal naar wens samenstellen.

Is het nodig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten

Bedenk wel dat juridisch bijstand in Nederland ook wordt vergoed door de overheid als je minder inkomsten hebt. Verdien je onder een bepaald minimum, en dat is best nog een redelijk bedrag, dan heb je recht op een zogenaamde toevoeging die je kunt aanvragen bij bureau voor rechtshulp. Je betaalt dan eenmalig een eigen bijdrage waarna de rest van de juridische kosten niet bij jou in rekening worden gebracht. De hoogte van de eenmalige eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen en varieert van enkele tientjes tot enkele honderden euro's. Je doet er dus goed gaan om voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, na te gaan of je wellicht in aanmerking komt voor juridische bijstand en vergoeding door de overheid.

Over Beste Deal

0318 Media BV
Visserstraat 26, 6717ZJ Ede

Telefoon: 0318-240365
Email: info@bestedeal.nl
KvK: 67291910

 
Altijd de beste deal?Wil je altijd op de hoogte blijven van de beste tips en deals?Volg ons via social media